Saturday, 23 February 2013

bicara hati ke hati bersama ibu bapa

Assalamualaikum.
Sobsob. Sayunya hari ni.
Bila aku berikrar pasal pelajaran yang melibatkan ibu bapa,
Mesti aku sebak. Taktau lah pasai pa. Lumrah hidup kod?
Anyway, aku ni susah nak nangis depan orang taw.
Susah sangat.
Benda yang paling aku sayang, Perkara yang sangat bermakna aku takleh nak control dah. Confirm i will let go the eye tears.
Hoho. pagi tadi. Steady lagi.
Sibuk menguruskan juniors KUM (Kelab Keusahawanan) untuk sesi menjual.
Dengar je pengumuman yang mengarahkan  tingkatan 5 bergerak ke dewan utama, aku terus bertukar langkah dan menuju ke sana. Semua berkumpul. Lelaki dan perempuan diasingkan.
Tujuan berkumpul di dewan utama adalah untuk berikrar depan ibu bapa untuk mendapat keputusan yang cemerlang untuk SPM nanti.
Okay.
Aku kena duduk depan sekali. Mama Ayah pula berada di second row depan sekali.
Memang jelas lah kan mama ayah nampak aku.
Tengah berikrar tu. Pergh. Tetiba sebak.
Sebak sangat.
Aku tengok mama. Aku tengok ayah. Muka mama dah merah sebab tahan nangis.
Hanya Allah je tahu perasaan aku masa itu.
Tersangat hiba. Dalam ikrar yang aku lafazkan iaitu akan dapat 10A dalam SPM nanti.
hmmm, what if i cant get it?
MasyaAllah memang aku akan mengecewakan parents aku.
Hmm. Sedang bermuhasabah diri.*
Takat ni, alhamdulillah, Aku makin rajin belajar.
Mudah mudahan aku akan dapat apa yang ingin dicapaikan.
InsyaAllah. Thanks, Assalamualaikum

Tuesday, 12 February 2013

Muzium Negara syiok

Hello You,
hihi
Assalamualaikum!
like you tahu sekarang musim cuti Tahun Baru Cina,
banyak lah promotion disana sini.
Aku yang melayu ni pun tumpang sekaki lah!
hahaha
aku dah lama start cuti.
dari hari jumaat lepas hingga ahad nak datang ni. aku tak update blog sebab... kur kur SIBUK!
hihi, tahu tak kenapa aku sibuk?
mana taknya, start dari hari jumaat tu, keluar sakan je aku ni.
pas je balik dari sekolah, around 3pm, terus contact Zaf. kata nak jumpa.
mana taknya, dah sebulan lebih aku tak jumpa dia. hari tu aku balik pun tak sempat jumpa, byk bonar rintangan.
tapi alhamdulillah hari jumaat tu aku sempat jumpa dia.
Zaf dah menjual sekarang. maknya tolong buatkan kuih. aku tak ingat nama kuih tu, tapi memang sedap! kalau nak cuba rasa, belilah satu balang from Zafirah Khairi. hehe
lepas jumpa tu, balik rumah. malam tak ke mana pun. duduk rumah apa semua, tup tup dapat tahu keesokkan harinya stay one night kat Golden Horses. wuhuu, baru bercita-cita nak buat homework pada minggu hari, tapi tak diizinkan. hoho

Best juga stay situ semalaman. dah lama tak tidur kat situ. siap mandi swimming pool lagi!
hahah, memang lama aku tak berenang. walao, sampai bahu aku sakit sakit lenguh kod. jgn main main!
petang tu, aku swimming ngan kakak je. Ya Rabbi. ada pula dua PEREMPUAN yang tak pakai baju & seluar dan hanya berpakaian bikini sahaja di tempat awam sebegitu.
(NASIB AYAH AKU TAK IKUT. KALAU TAK TERLIUR AYAH AKU.)
Bayangkan, kolam renang itu dipenuhi kanak-kanak, remaja & ibu bapa yang sedang bermandi-manda di kolam renang, tup tup spoil bila mereka sedang bersantai menjemur badan.
BUKAN ADA MATAHARI TERIK PUN. -,-
kalau orang putih, faham lagi taw, tapi ni muka fashion melayu je? idk either dorang melayu ke tak, tapi?
hmm, rasa macam nak tegur je. tapi takut pula.
kang dia cium aku, susah kang. HAHAHA
tapi tak tipu lah, memang ramai dok jeling jeling kat depa terutamanya lelaki lah. lol, lawak betul bila tengok lelaki mukanya agak agak stim. haih, Astaghfirullah Al azim.

Tu hari Sabtu. ni Ahad pula. lepas check out around 1 o'clock, ayah ajak balik rumah.
but i refuse.
come on, masih awal lagi, takan nak balik kan? betul tak?
then after lunch around KL, we visited Muzium Negara.
JYEAHHHHH, seronok! so many historical things there! Banyak galeri yang ada di situ.
here some photos that you have learnt from your secondary school :)

Kitab Suci Al-Quran, Kalam Allah

-Sebuah Al-Quran lama bertulisan tangan.
-Al-Quran ialah kitab suci bagi umat Islam.
-Merupakan wahyu yang diturunkan kepada jujungan besar Nabi Muhammad S.A.W





  • Manusia Perak
-Seorang lelaki cacat Brachymesophalangla
-Dikebumikan dgn penuh adat, pelbagai bekalan makanan seperti cengkerang siput, daging dari pelbagai haiwan & alat-alat batu.





  •  
     
  Patung Budhha Brahmin

-Patung gangsa ini dikenali juga sebagai Patung Jalong bersempena nama ia ditemui di Jalong, Sungai Siput, Perak.






Kapal Korek yang famous di Perak







You know what is this?
Fire Rescue Tender (FRT)







Itu salah satu gambar yang paling menarik aku rasa di sana. hehe
kalau nak tahu lebih lagi tentang Muzium Negara, Kenalah p sendiri! hihi
oh ya, tak ingat lah Pameran Topeng Sedunia habis bila, tapi p lah sementara cuti sekolah ni.
pameran tu aku tak masuk pun, sebab SCARY. lol so tak dapat nak cerita pasal tu.
so sorry for that! hmm, tu jelah kod pasal muzium negara? p sendiri, baru puas okay :D thanks, adiosss :P