Wednesday, 25 December 2013

Herba Life (HL)

Assalamualaikum :)
rindu pula nak menaip padahal baru selang berapa hari je kan.
hahaha
yeah, kalau menaip ni mestilah aku nak cerita pasal problem aku.
biar kurang sikit tension aku ni.
okay nak cerita pasal kursus lesen lah. boleh kan?
ahaha
okay, at first aku kena p ceramah KPP selama lima jam di Broga.
erm KPP tu apa? haaa, tak ambil lesen lahtu, sebab tu taktau
hihi
aku p sana dengan kengkawan aku, Zaf & Poe.
tapi dorang kursus lain lah, sebab dorang dah ambil lesen motor.
aku tak ambil lagi, jadi aku terasing lah dari dorang.
yang ruginya aku rasa bila terasing dengan dorang bila Zaf cerita dia ada nampak sorang lelaki ni tengah buat latihan motor di litar. mesti comel kan sebab skema je hahahah, rugiiiiii aku takde :(
sobsob
next day, aku ambil test computer for license kat bangi, sampai sana pukul 8.30am taw, tapi turn aku nak ambil test tu. alahai, taknak lama pulaaaaak nak kena tunggu.
you know my turn pukul 12pm? sabar jelah. nasib ada tempat duduk kat dalam.
dah masuk bilik tu take several minutes haaaaa nasib baik aku lulus taw. takdelah kena repeat. hahah. alhamdulillah.
bila dah ambil test, step seterusnya ialah kursus moto.
biasalah budak budak baru pas spm, mestilah aktiviti depa ambil lesen kan?
so dalam satu bilik tu pergh. ramai!
agak sesak jugalah. tapi nak buat macam mana, kena jugaklah lalui semua tu.
haaa, setelah berapa jam belajar teori tentang motosikal, cikgu suruh gerak ke litar motosikal.
okay, ni cikgu tunjuk dia punya cara-cara nak bawa moto, dan kena lalui halangan stage by stage.
cikgu offer kat sesiapa girls nak ikut dia sekali.
aku tengok semua taknak p, aku pun dengan gagahnya volunteer naik moto ikut cikgu tu. lol
halangan pertama kena lalu titi selama 6 saat.
you know what, aku baru je naik titi tu tak sampai 2 saat pun, dah terjatuh. huhu
aku kena gelak je ngan semua orang. haih
ada siapa ntah lelaki yang kat atas menara tu dia kata,
'awak, takpe, teruskan je'
 aku pun macam alahai malunyaaaaa. aku taknak pandang hahah, aku teruskan je perjalanan.
pastu halangan kon kon yang disusun pun aku tak lepas.
dok tolak moto pakai kaki ja.
lol, dah lah moto berat. waduh
kesian cikgu kena tunggu aku. hahaha
then emergency brake.
tu aku boleh buat ah, tapi tak panjang pun drift aku sbb erm tak laju. hahahaha
stage seterusnya, kena jalan jalan patu berhenti. tengok kanan, kiri, kanan balik. kaki kiri jatuh dulu.
bla bla
patu masuk jalan roundabout pusing lah 1 setengah then lalu jalan selekoh tajam.
then signal tangan kanan. berhenti.
okay selesai kursus moto.
Hari seterusnya, kursus kereta pula.
haaaa, kursus kereta ni lawak taw tapi akhirnya bosan.
kuat bahan cikgu dia.
dengan aku aku pun terkena.
hahaha pape jelah.
waktu rehat tu, nak p makan kan.
tak breakfast lagi ni.
so nak beratur lah p makan.
bila dah beratur, aku tengok sekeliling. tetiba ternampak orang yg aku kenal. nama dia Hanafi.
hahaha, terus aku berpaling. waduh, kenapa jumpa kat sini pulak lol
aku pun macam buat dunno je. *tapi at last dia tegur aku juga time aku nak thumbprint. hehe
dok beratur tu, tetiba sorang lelaki di hadapan aku ni tegur aku.
'eh, ni izzati kan?'
aku terkejut.                 terkelu.                     terdiam               dan                   kaku.
'siapa mamat ni tapi macam pernah nampak' desis hati
'alaa, takan tak ingat dah? ni raies lah. dulu atlet sesama?'
aku pun nak cover aku ni pelupa, aku gelak
(hahahaha)
'oh aah lah, ingat ingat!'
patu beborak lah kat tempat nak pilih makanan tu.
time nak bayar nasi lemak n air aku tu, dia tetiba hulur duit dia.
'haa, makcik kira nasi dengan air dia ni sekali.'
terkelu, tergamam sekali lagi.
'alahai dia ni gentle betul?' aku berkata-kata tapi dalam hati jelah. ahaha
aku segan gilaaaaaaaaaaaaaa dengan dia.
dah lah belanja makan, patu ajak aku dok makan semeja dengan dia.
and only two?? macam mana aku nak tolak kalau dah belanja makan?
pergh. awkward
tapi takpelah, be positive! dia senior lama aku kan, dulu kira rapat gak time latihan olahraga.
disebabkan lama tak jumpa, aku pun mengangguk tanda setuju.
patu cerita punya cerita.
dia katalah aktiviti dia, dia buat bisnes Herba Life.
wow, interesting!
best gila dengar dia cerita. duit dia pergh masyukk $.$
so from that lah aku terbuka hati nak ceburi bidang bisnes ni.
nak terlibat dalam herba life juga.
ada satu event herba life kat kajang prima, and i had attend that event.
seronok gilaaaaaa aku dengar speakers HL cerita pengalaman mereka dengan testimoni mereka.
then, aku berjumpa dengan orang kesuma yang dah berjaya dalam HL ni, iaitu Nik.
omg, dia cerita pengalaman dia one to one dgn aku kod.
pergh syok sangat!
dia baru 21 tahun, dan dia dah pun berkahwin.
haaaa mudakan?
dia dulu MRSM, dia dapat tawaran scholarship dalam engineering & doctor. tapi dua-dua dia tolak.
sebab dia yakin future dia dengan HL.
so that he continue his mission and dia dah 3 tahun bersama HL.
income money dia sebulan almost RM10K
dia dah p macam macam negara dah atas urusan HL ni.
sebab HL berada di 91 buah negara.
kira besar lah cawangan HL ni.
aku pun macam O.O
hebatnya Nik ni. S A L U T E !
dia sanggup ambil risiko sampai macam tu sekali?
awesome!
aku balik rumah serius aku dah azam nak libatkan diri dalam herba life ni.
but i need the starting modal for RM4K to get in Spectacular.
i just have a fortnight to collect the money
sebab spectacular only held once a year and it held in january!
haigo, memang tak sempatlah nak kumpul duit banyak tu kan.
tanya Nik, macam mana kan.
so he gave me an idea which i should collect RM200 to 20 people.
impressive!
good idea, so i tried the way that he suggested.
for now, aku berjaya kumpul 5 orang sahaja.
which only i just get RM1200.
huwaaaaaaaaaa
dengan tak dapat support dari mama dan ayah.
abang n kakak pun buat tak heran je ngan hasrat aku ni.
kawan kawan aku ramai support, tapi kalau duit takde tak jalan gak.
patu psycho pula ustaz k taknak tolong kasi aku pinjam duit disebabkan MLM yang tak disahkan syarak.
dengan Syahirah Maarif siap hold to talk ngan aku bagi nasihat
(hahahaha comel je.)
susah, aku rasa tak kuat sangat untuk go through my mission.
i just need support for all of my sweethearts, baru aku boleh up balik, nak teruskan niat aku.
kalau aku je yang bergerak. susah nanti.
banyak halangan nanti. huhu
so that malam ni, aku buat keputusan, cancel balik kat siapa yang aku nak pinjam duit tu.
aku taknak teruskan.
 then, aku post lah kat wechat tadi
"Giving up on HL"
pastu tercetus pula satu peristiwa antara aku dengan dia.
sobs, aku tak maksudkan macam tu pun apa yang aku kata kat dia.
aku tak anggap apa-apa pun dari dia.
kenapa dia cakap macam tu kat aku? :/ erm huhu
apa apa pun, im sorry :(
. . .

No comments:

Post a Comment